Het Limburgse dorp Epen is het ‘Mooiste Kleine Dorp van Nederland 2020’

Het magazine Hollands Glorie heeft het Limburgse dorp Epen verkozen tot het ‘Mooiste Kleine Dorp van Nederland 2020’. Juryvoorzitter Rik Felderhof feliciteerde een stralende burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens met deze eretitel.

“Epen, gelegen aan de snelst stromende rivier van Nederland, een dorp waar de huizen achterover leunen in de tijd, waar respect heerst voor traditie, waar het gemeenschapsgevoel en het verenigingsleven hoog in het vaandel staan. Waar nieuwe inwoners de hectiek van de stad achter zich hebben gelaten en hier een weldadige rust en kalmte ervaren. Maar ook gezelligheid.”  (fragment uit de speech van juryvoorzitter Rik Felderhof)

Deze verkiezing is uitgeschreven door het tijdschrift Hollands Glorie, dat al sinds 2015 in elk nummer een prachtig dorp portretteert. Het gaat hierbij om kleine dorpen (tot duizend inwoners) met een lange geschiedenis, een (intacte) historische kern, grote gemeenschapszin en uiteraard een schitterend landschap. In 2018 verscheen het boek ‘Ons Dorp. Wel en wee in Nederlands kleinste dorpen’, waarin zestien dorpen uit deze serie zijn gebundeld.

Afgelopen zomer kozen lezers van Hollands Glorie uit tien door de jury geselecteerde dorpen hun favoriet. Hieruit kwamen de dorpen Nederwetten, Epen en Doornenburg uit de bus als ‘mooiste’. De juryleden onder leiding van voorzitter Rik Felderhof (bekend van televisie-programma’s als Villa Felderhof en De Stoel, waarvoor hij heel Nederland doorkruiste), hoofdredacteur van Hollands Glorie Paul van Eijndhoven en adjunct-hoofdredacteur Sefanja Nods, kozen unaniem voor Epen!

In het winternummer van Hollands Glorie (6-2020) staat een uitgebreid verslag van de uitreiking én worden de charmes van Epen nogmaals uitgebreid belicht.


Fotografie: David Peskens